Winterbanden

Winterbanden

Winterbanden bij Banden.eu. Iedereen weet dat er winterbanden en zomerbanden zijn, maar niet iedereen weet dat er nog 2 andere bandsoorten zijn; De vier seizoenenbanden en runflatbanden. Als je winterbanden kent, dan weet je ook waarvoor ze dienen. Ze bieden meer veiligheid en grip tijdens winterse omstandigheden. Om je een duidelijk beeld te geven wat de verschillen zijn tussen zomerbanden en winterbanden, hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet.

Winterbanden hebben een speciale samenstelling van rubber. Door de samenstelling van de rubber weet het zich beter aan te passen aan het koude weer in de wintermaanden. Het rubber van de winterband is zeer goed bestand tegende kou en wordt minder snel stug en hard als een zomerband. De samenstelling zorgt ervoor dat de banden flexibel blijven tijdens de koude dagen. Dit resulteert vervolgens dat het rijgedrag veel comfortabeler is en een voor een verbeterde grip zorgt en maximale veiligheid geeft aan jou en de mede automobilisten. Het profiel van een winterband is dan ook anders vergeleken een zomerband. Een winterband heeft een profiel dat voorzien is van lamellen, deze hebben een belangrijke functie . Tijdens het rollen zorgen de lamellen voor de afvoer van sneeuw en andere neerslag op de weg. De lamellen vervormen zich tijdens het rijden, waardoor bij elke ronde weer schoon is. Winterbanden zijn onder andere goed te herkennen aan het symbool dat te vinden is op de zijkant van de winterband. De winterband heeft een ijsberg met een vlokje daarin op de zijkant van de band. In de meeste gevallen staat hier ook M+S bij dit staat voor Modder en Sneeuw. Het verschil tussen zomer en winter banden wordt de laaste jaren steeds groter. Dit blijkt uit een test die ANWB in samenwerking met verschillende europese zusterclubs heeft gepresenteerd. Banden fabrikanten verbeteren de banden telkens weer. Winterbanden wordt vooral op winterse omstandigheden ontworpen en zomerbanden op normale droge en natte wegdek.

Regelgeving (inter)nationaal

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, wellicht om de reden dat het niet elk jaar veel sneeuwt. Toch hebben we voorgaande jaren gezien dat het aardig winters aan toe kan gaan. Winterbanden zijn in dat geval zeker geen overbodige luxe. Iets waar je niet op wil bezuinigen is je eigen veiligheid. Het is in Nederland dan wel niet verplicht maar er wordt wel verwacht dat je gevaarlijke verkeer situatie probeerd te voorkomen. Met het aanschaffen van winterbanden is dit een stuk gemakkelijker. Plotselinge gladheid of een pak sneeuw kan ervoor zorgen dat je doorschijft of slipt, met alle gevolgen van dien.

In Oostenrijk is met ingang van 1 januari 2008 winterbanden verplicht. Wanneer je bij een ongeval betrokken bent geraakt en je hebt geen winterbanden onder je auto gemonteerd. Dan zou dit een boete kunnen opleveren die tussen €35.00 tot €5000.00. Daarnaast zou je ook problemen kunnen krijgen met de verzekering. In het slechtste geval kan je auto in beslag worden genomen. Ook zal degene die geen winterbanden onder de auto heeft, zou kunnen beschuldigd worden voor een ongeval die officieel niet door jou is veroorzaakt. De wetgeving rondom winterbanden is 4 december 2010 aangescherpt in Duitsland. Ze zijn niet verplicht voor een bepaalde periode maar bij gladheid, sneeuw, ijs of andere omstandige heden waar winterbanden een groot verschil kan leveren. Wanneer je toch het risico wil lopen, risceer je een boete van 40 euro. Bovendien kan een boete van 80 euro worden gegeven bij hinder of gevaarzetting, daarbij kan het je ook een punt bij je rijbewijs kosten.