Wat is overstuur?

Gepubliceerd op 03/12/2018

Overstuur

Overstuur zal optreden wanneer de maximale grip van je achterbanden wordt overschreden. De auto zal dan over de achterbanden naar de buitenkant van de bocht glijden. Het effect van overstuur kan de situatie geven dat de achterkant van de auto de voorkant kan inhalen, hierdoor kan je in een spin raken en in het ergste geval een ongeluk mee veroorzaken.

Overstuur kan worden gecorrigeert door middel van tegensturen, of wanneer je in een auto met voorwiel aandrijving rijd gedoseerd gas bijgeven. Door deze handeling zal er mee druk op de achteras komen te staan en dit resulteert in stabiliteit. Overstuur kan worden veroorzaakt door sneller of makkelijker een bocht te ronden, dit wordt vaak gebruikt in het rallyrijden. De extreme vorm overstuur word ook wel driften genoemd.

Voor de gemiddelde automobilist is het overstuur gevaarlijker dan het onderstuur, daarom word er door de meeste autofabrikanten onderstuur als standaard word gekozen bij de basisafstelling van de auto. Een natuurlijke reactie bij overstuur is gas terugnemen, dit is een foute handeling voor overstuur. Door deze handeling zal het overstuur alleen maar toenemen en versterken.