Autobanden

Autobanden

Zomerbanden verkrijgbaar bij Banden.eu. Zomerbanden is een term die de laaste jaren pas is onstaan. Voorheen waren er niet echt zomerbanden, dit waren gewone banden. Ze kenden alleen sneeuwbanden, tegenwoordig ook wel winterbanden genoemd. Door de opkomst van winterbanden zijn de gewone banden langzaam aan tot zomerbanden vernoemd. Dit is onder andere om een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen banden.

Winterbanden zijn de laaste jaren doorontwikkeld. De winterband is beter, duurzamer en veiliger geworden. Producenten zijn echter ook gaan nadenken over "gewone banden". De gewone band werd in die tijd al snel een zomerband genoemd. Dit met een reden dat de banden steeds meer ontwikkeld worden voor in de zomer. Zomerbanden van tegenwoordig zijn zeer geschikt voor de lente en zomer maanden. Wanneer het herfst wordt en de natte bladeren op de wegen liggen, neemt de wegligging van een zomerband al af. Vanaf oktober wordt langzamerhand de winterbanden al weer uit de garage gehaald.

De zomerbanden verschillen al heel wat met de "gewone banden" van vroeger. De fabrikanten zijn de kwaliteit van zomerbanden gaan verbeteren. De zomerband is nu zo ontwikkeld om optimaal te presteren in de zomermaanden. De band heeft een zeer goede wegligging op een droog wegdek. Natuurlijk moet de band ook tijdens regen goed kunnen presteren. De band is in de zomer goed opgewasssen tegen nat wegdek. De zomerband die tegenwoordig wordt gemaakt zijn een samenstelling van hard rubber. Dit geeft in de zomer de beste grip voor de banden, ook slijten de banden lang niet zo hard als in de winter. Het wordt daarom ook afgeraden om met winterbanden te rijden in de zomer. De kans als je met winterbanden in de zomer rijdt is dan vele male kleiner om in de winter weer te gebruiken. Winterbanden hebben het tegenovergestelde van zomerbanden, een samenstelling van zacht rubber. Het zachte rubber slijt vele male sneller op droge en warme wegdek. Daarom adviseert Banden.eu zomerbanden in de zomermaanden.

Zomerbanden en winterbanden wisselen

Veel weten niet goed wanneer ze hun autobanden moet wisselen. Dit is ook niet gemakkelijk. Het is bewezen dat winterbanden al hun voordeel geven bij een temperatuur van 7 graden. Het is vestandig om bij 7 graden of lager te wisselen van zomerbanden naar winterbanden. De winterbanden zorgen dan voor optimale grip en veiligheid. Bij temperaturen hoger dan 7 graden, zijn zomerbanden de beste keus.

Een andere veel gestelde vraag is, wanneer kunnen de winterbanden er weer onderuit en mogen de zomerbanden weer onder de auto geplaatst worden. In principe is hier voor het zelfde advies. Wanneer de temperatuur 7 graden of warmer wordt, dan kunnen de winterbanden er onderuit. Het enige risico is dat je ze te vroeg onderuit zijn gehaald. Doordat de week erop de temperatuur weer onder de 7 graden wordt. Je zou van de maanden uit kunnen gaan. De winterbanden tussen oktober en maart/april en overige maanden zijn voor zomerbanden.

Leeftijd autobanden

Rubber is een materiaal dat erg kan verouderen. Je kent ze waarschijnlijk wel de elastieken van de post, na een tijdje raakt het oud en gaat het stuk. Wanneer het rubber niet lang wordt gebruikt of te weinig, kan rubber slijten. De elasticiteit van het rubber zal achteruit gaan en uiteindelijk zal de rubber kapot gaan of scheuren. Fabrikanten houden wel rekening met het feit dat de zomerbanden of winterbanden een tijdje stil liggen. De fabrikanten hebben er daarom ervoor gezorgd dat de banden beter bestand zijn tegen veroudering van de band. Het is daarom verstandig voor dat je de banden weer gaat gebruiken dat je ze goed na kijkt voor scheurtjes. Na 6 jaar wordt het aanbevolen deze te vervangen.

Verschillende autobanden onder de auto

In Nederland is het mogelijk om op de 2 assen van de auto verschillende banden en bandenmaten eronder te doen. Op een as moet dus wel hetzelfde band en banden maat liggen. Dus linksvoor mag niet verschillen met rechtsvoor en linksachter niet met rechtsachter. Houdt er wel rekening mee dat in veel andere landen dit niet is toegestaan. Hierdoor kun je problemen mee krijgen. Banden.eu vindt het dan ook verstandiger om op beide assen dezelfde bandenmaten te leggen om eventuele schade te voorkomen.